Ugrás a tartalomra

Dr. Barabás Klára Ph.D.

reumatológus

Dr. Barabás Klára, M.D. Ph.D. a Budavári Önkormányzat Szakrendelő - Reumatológiai részlegének rendelésvezető főorvosa, az orvostudomány kandidátusa; a Reumatológia és fizioterápia és Mozgásszervi rehabilitáció szakorvosa.

Diplomája megszerzése után, a Chinoin Gyógyszergyárban tudományos munkatárs, majd az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) dolgozója, 1992. óta főorvosa, (2003.-tól mellékállásban - jelenleg is -).

     Kutatási területe a fizioterápiás eljárások hatás-mechanizmusának (ezen belül kiemelten a lézerterápiának) vizsgálata mozgásszervi betegségekben. 1992.-ben megvédte kandidátusi értekezését, a "Különböző típusú lézerek hatásának vizsgálata kettős vak módszerrel a rheumatoid arthritisben" címmmel. Értekezésének témája, a hazai irodalomban egyedülálló, a reumatológiai területen még nemzetközi viszonylatban is az élenjárók közé tartozik. Tudományos alapossággal, korszerű módszerekkel mutatta ki a gyakorlatban is hasznosítható in vivo és in vitro kutatás eredményeit.

     Azóta is aktívan foglalkozik a mozgásszervi betegségek lézerterápia hatásmechanizmusának kutatásával. A témakörből számos hazai és nemzetközi publikációja jelent meg. 1990.-től, rendszeres előadója a reumatológiai lézeralkalmazásnak, az akkreditált egyetemi továbbképző tanfolyamokon. Társszerzője a Springer kiadásában megjelent: "Soft laser terápia" c. könyvnek.

A reumatológiai betegségek területén experimentális és klinikai kísérletes eredményeinek összefoglalója a 2017.-ben megjelent könyve: "Mozgásszervi betegségek lasertherápiája" címmel. 2002.-ben Mester Endre Emlékérem kitüntetésben részesült, 2006.-ban a Budavári Önkormányzat "Kiváló Dolgozó Oklevél"-t nyerte el. 2015.-ben, - a magyar reumatológia területén kifejtett több évtizedes, kiemelkedő szakmai tevékenységét  - a Magyar Reumatológusok Egyesületének a vezetősége, "MRE Díszoklevél" adományozásával ismerte el.

 

  

 

 

 

Szabadság